Dag 1 – Dakar – Via Via

Senegal is het land van de Teranga (Wolof voor gastvrijheid). Dit zal direct duidelijk worden in de luchthaven van Dakar waar we een warm welkom verwachten van onze lokale gidsen. We reizen samen naar het ViaVia reiscafé in Dakar waar we kennis maken met het straatleven in Dakar door middel van een wandeling in de wijk. Yasmina, een Belgische madam die al jaren in Senegal woont, baat de ViaVia uit en is altijd ontvankelijk om een praatje te slaan.

Dag 2 – Dakar – Slavenhandel

Met het openbaar vervoer – een ervaring an sich – trekken we erop uit in Dakar. We maken een wandeling in het centrum, bezoeken de Sandaga-markt, het presidentieel paleis en de Place de l’Indépendance. We brengen ook een bezoek aan ‘Ile de Gorée’, het symbooleiland van de West-Atlantische slavenhandel en UNESCO-werelderfgoed. We blazen uit in de ViaVia en nuttigen de maaltijd bij één van de gidsen.

Dag 3 – Langue de Barabarie – Stijging zeespiegel

Bron: VRT 2019

We laten Dakar achter ons en trekken via de kleine wegen naar het Noorden. Via de duinen naar het nationaal parc ‘la langue de barbarie’. De parkwachters van dit reservaat richtten een coöperatieve op om een klein en gezellig campement uit te baten. Hier zal Jean-Marie Dupart, ornitoloog en mileuactivist ons meenemen op de Senegalrivier om de stijging van de zeespiegel ‘zogezegd’ veroorzaakt door klimaatopwarming te duiden. Vorig jaar was ik hier met Stijn Vercruysse – Afrika Expert van de VRT. Hij maakte hierover volgende documentaire : https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/13/saint-louis-stad-die-in-de-oceaan-dreigt-te-verdwijnen/ . Ga gerust al een kijken nemen

Dag 4 – Mbar Toubab – Grande Muraille Verte

Van de kustlijn trekken we naar het gebied van de Grote Groene Muur. We rijden tot in het ‘basecamp’ van ‘het Agentschap van de Grote Groene Muur’ De rit daarnaartoe geeft een goede impressie van de sahel – en de uitdagingen waar de regio voor staat.

In het basecamp worden we ontvangen door de verantwoordelijke van het agentschap. Zo krijgen we een levendige indruk van het concept van de ‘Great Green Wall’. Een bezoek aan de herbebossingssites en de polyvalente tuin in handen van de vrouwen van het dorp kan niet ontbreken. We trekken door naar de hoofdstad van het herdersvolk de ‘Peulh’ waar we overnachten.

Dag 5 – Touba

Na het ontbijt trekken we naar Touba, de religieuze hoofdstad van Senegal. De Senegalese bevolking bestaat voor 94% uit moslims en Touba is hun symboolstad. Het vormt het kloppende hart voor de Islam in Senegal en heeft de grootste moskee van het land. Modou kent hier als geen ander zijn weg en troont ons doorheen het moskee-complex mee tot in de bibliotheek van ‘Cheikh Amadou Bamba’. Plaatsen die geen andere toerist ooit te zien krijgt.

Na een middagmaal in Touba trekken we richting Kaolack. Kaolack is de stad waar Halewijn sinds enkele jaren actief is. De nacht wordt doorgebracht in de gastenkamers van EFAST, een boerderij op het platteland. Het avondmaal op het dakterras onder de sterren wordt verzorgd door de familie van Blaise.   

Dag 6 – Kaolack EFAST

Tijdens de voormiddag kan de groep opsplitsen. Er wordt een brede waaier aan activiteiten aangeboden. Ieder kiest wat hij/zij het liefste doet.

Kaolack is een kruispuntstad die de Noord-Zuid en Oost-West corridors van het land met elkaar verbindt. De markt bezoeken is daarom een unieke ervaring, zelfs al heb je reeds veel Afrikaanse markten bezocht.

Er kan op de boerderij gebleven worden om een handje toe te steken en om thee te drinken met de werknemers van EFAST; er kan een wandeling gemaakt worden door prachtige tuinen opgebouwd vanuit de boslandbouw principes.

Op de middag worden we uitgenodigd in het huis van de Senegalese familie van Modou om er het middagmaal te nuttigen. Het Senegalese familiale leven en typische ritme zullen duidelijk worden. In de avond worden we uitgenodigd bij de familie van Halewijn.

Zonsondergang op EFAST

Dag 7 – Sine Saloum

Na het boerenleven en de culturele realiteit van Kaolack zoeken we de groene oase op in de ‘Sine Saloum’. Deze delta, waar de rivieren Sine en Saloum samenkomen, vormt een adembenemend landschap. Het is samengesteld uit duizenden eilandjes en heeft een unieke fauna en flora. Het is eveneens UNESCO-werelderfgoed Ons opzet is om tussen de mangroven te varen per kajak of traditionele prauw. We slapen in een campement aan de zee.

Dag 8 – Nianing Basket Academy

Eindigen doen we in Nianing, deelgemeente van de kuststad Mbour. Onderweg bezoeken we Joal-Fadiouth, een prachtig eiland dat gebouwd is op schelpen. Uitblazen en uitrusten van een intense reis doen we in een campement aan de zee bij Pape Diop. Pape is een zeer sociaal geëngageerde basketcoach. Op eigen middelen en met behulp van Dimbali – richtte hij NIANING BASKET CLUB ACADEMY op. Deze school steunt op zowel een sportief als een pedagogische pijler en is de eerste basketschool in de regio. Een bezoek aan deze ACADEMY staat zeker gepland.

Mogelijke bezienswaardigheden/activiteiten buiten de basketschool zijn de aankomst van de vissers, de vismarkt, de jeneverstokkerij van lokale vruchten en het reïntegratiecentrum voor geplaatste jeugd

Dag 9 – M’bour APAF

In de voormiddag wordt een bezoek gepland aan de organisatie APAFAssociation pour la promotion des arbres fertilitaires, de l’agroforesterie et la foresterie – die dezelfde doelstellingen heeft als de Grote Groene Muur maar deze tracht te realiseren door te werken met individuele boeren. Deze organisatie is tevens een partnerorganisatie van Broederlijk Delen.

Dag 10 – Nianing

Met Modou, die altijd een correcte prijs weet te bekomen, kan er op pad gegaan worden om de laatste souveniertjes aan te kopen. We slapen uit, blazen uit en genieten van cultuur – natuur – temperatuur tot aan het onvermijdelijke vertrek.