In Bigene, een dorpje in Guinee-Bissau op de grens met Senegal, ligt de grootste varkensmarkt van heel West-Afrika. Hier komen wekelijks enkele vrachtwagens met varkens toe, voornamelijk vanuit Senegal, die de markt bevooraden.

De varkens worden opgekocht in Senegal door vrouwengroepen van Guinee-Bissau die deze op een vrachtwagen laden en naar Bigene voeren. Le marché des porcs is een bloeiende interregionale handel. Het is een informele markt met zeer specifieke dynamieken waar zeer weinig over geweten is.

Mee op transport? Lees hieronder verder

Vanuit een bodemloze fascinatie voor alles wat met informele economische dynamieken, ontwikkelingstendensen en ondernemerschap te maken heeft, is Halewijn samen met Thomas sinds enige tijd actief als varkensboer en transporteur des porcs. Dit om de realiteit van binnenin te leren kennen.

De moeilijkheden en opportuniteiten waarmee boeren hun producten in een informeel systeem aan de man krijgen vormt het onderwerp van deze trip.

Hoe ziet deze trip eruit?

Het transport vertrekt in de regio Kaolack, Fatick en Mbour waar vrouwen in de dorpen varkens gaan opkopen. Als ze als groep genoeg varkens hebben om te transporteren huren ze een vrachtwagen in die hun aangekochte varkens komt ophalen.

De zogenaamde ramassage des porcs begint vrijdagochtend en eindigt meestal zaterdagavond. Nadien wordt verder getrokken door Gambia naar Bigene waar zondag en maandag de varkensmarkt is.

  • vrijdag en zaterdag: verzamelen en ophalen van varkens in de dorpen
  • zaterdag: aanvatten tocht door Gambia richting Guinee-Bissau
  • zaterdagnacht: aankomst in Bigene
  • zondag en maandag: varkensmarkt
  • dinsdag: vertrek naar Kaolack

Mee op trip?

Deze ervaring staat open voor iedereen die dit eens wil ervaren. Het is echter geen evidente onderneming daarom is een goede conditie of fysieke gezondheid een minimum vereiste.

Praktisch?

Mail naar info@efastimpact.org.